Schaal berekenen calculator

Schaal berekenen

Hoe bereken je eigenlijk de schaal op een calculator? Schaal berekenen calculator is helemaal niet moeilijk… In deze tekst leer je op een simpele wijze hoe je de schaal berekenen calculator kan gebruiken!
Als je een map voor je hebt, en je wil weten hoeveel een exacte afstand eigenlijk is, kan je dit berekenen met de schaal berekenen calculator.
Elke afstand op een kaart is verschillend, maar de maat blijft overal hetzelfde. Het is namelijk zo dat 1 cm de maat is waarmee je de afstand gaat berekenen op de schaal berekenen calculator. Je hebt hier helemaal geen speciale calculator voor nodig, maar kan dit gewoon op je rekenmachine!

Er staat altijd een legenda op de kaart, bijvoorbeeld 1:500000.

Laten we aan de hand van dit voorbeeld uitleggen hoe je de afstand kan berekenen met de schaal berekenen calculator. Dit spreek je uit als “een vijfhonderdduizendste’. Dit wil eigenlijk zeggen dat 1 cm gelijk is aan 500000 cm. Natuurlijk ga je in de realiteit niet met cm werken, dus gaat het eigenlijk over 1 cm dat gelijk is aan 5 km. Met een lat bereken je nu op hoeveel aantal cm jouw bestemming zich bevindt van je locatie. Als dit 15 cm zijn, en je net hebt berekend dat 1 cm gelijk is aan 5 km, tik je op je rekenmachine hetvolgende in : 5 x 15 = 75. Dit wil dus zeggen dat jouw afstand 75 km bedraagt! Succes met het berekenen van je afstand!